Lupus

- Hei, jeg heter Lupus, og jeg er en ulv. Jeg liker spenningsbøker, morsomme bøker og faktabøker.

Hjemme hos Lupus

Jeg heter Lupus, og jeg er en ulv.

Noen kaller meg også for varg, skrubb eller gråbein. Jeg tilhører en familie som heter hundefamilien. Jeg og hunden er faktisk i slekt. Vi hadde samme stamfar. Men det er lenge siden, altså.

Vi ulver bor over store deler av verden. Jeg har ulvefamilie både i Europa, Nord-Amerika, Asia, Midtøsten og i det nordlige Afrika. Vi bor på vidt forskjellige steder. Noen bor på fjellet, andre bor på tundra, sletteland eller i ørkenen, mens andre igjen bor i skogen sånn som meg.

Før i tida var det mange flere av oss her i Norge enn det er i dag. Vi bodde over hele landet. I dag er det bare rundt 30 igjen av oss her. Derfor er vi fredet. Det betyr at det ikke er lov å jakte på oss.

Vi ulver pleier å veie mellom 35 og 55 kg, og er opp til 90 cm høye (fra føttene til manken). Jeg ble født på våren. Ulvemammaer pleier å føde valper mellom april og juni. Da får de gjerne fem – seks valper på en gang.

Hunder har veldig god luktesans og hørsel. Jeg hører og lukter enda bedre! Jeg kan høre en mus på mange meters avstand. Det er praktisk når jeg skal skaffe mat. Jeg spiser alle slags dyr, både lemen, mus, fugl, hare, rådyr, rein, hjort og elg. Kommer jeg over en sau eller ei geit, spiser jeg gjerne dem også. Andre ulver jeg vet om spiser jerv og gaupe også. Det har jeg sluttet med.

Spiser man vennene sine blir man fort en ensom ulv.