Pinnsvinet Erina elsker eventyr! Her er Leseskogens tips til bøker med gamle og nye eventyr, fabler og fantasifulle historier.
Bukkene Bruse
Catarina Kruusval
Oversatt av Fredrik Chr. Bolin og Turid Havåg
Cappelen Damm 2013
– Catarina Kruusval har illustrert flere kjente eventyr for barn, blant annet eventyret om de tre bukkene Bruse. Hun har også illustrert Rødhette og ulven, Gullhår og de tre bjørnene, De tre små grisene og Prinsessen på erten.
Maja Lunde. Illustrert av Hans Jørgen Sandnes
Aschehoug 2019
– Dette er fortellingen om han som gir alle barn et navn. Navnebringeren bor i sprekken mellom hav og himmel, og han har en hage full av navneblomster. Hver dag reiser han ut i verden med navneblomster til nyfødte barn. Men hva skal han gjøre den dagen et barn er i ferd med å få feil navn?
Eventyr om natten
Kitty Crowther
Oversatt av Gro Dahle.
Ena forlag 2018
– En fin liten bildebok til høytlesningsstunden ved leggetid. Den opprinnelige utgaven av denne boken ble utgitt i Sverige og oversatt til svensk av forfatter Ulf Stark. Til norsk er det Gro Dahle som har oversatt de tre små eventyrene som Mamma Bjørn forteller til Lille Bjørn. I Kitty Crowthers univers er natten i skogen rosa og gjemmer underlige skapninger med hver sin historie. Dette er en bok som gir lyst til å fortelle egne rare historier på sengekanten.
Anna R. Folkestad
Samlaget 2019
– Ulla er ein morosam billedbok om å tilhøyre eit fellesskap. Dei andre sauane gløymer å leite etter Ulla då dei leker gjømt og ho blir borte frå flokken. Heldigvis møter ho ein hjelpsam bever, ei røyskatt og ein elg, og saman finn dei ut at dei skal lage seg ein eigen flokk. Med kjent eventyrstil og klare fargerike tekningar er dette ei bok som egnar seg godt til høgtlesing for barn frå tre år og oppover.
Alle tre i skogen
Widar Aspeli
Illustrert av Nora Brech
Cappelen Damm 2020
– I bildeboken Alle tre i skogen følger vi tre barn på leting etter kosedyr som har forsvunnet i skogen. Man oppfordres til å se godt etter, for i skogen er det mulige gjemmesteder overalt. I Nora Brechs fargerike illustrasjoner finnes referanser til barnesanger og scener fra eventyrenes verden. Det fineste er likevel at teksten er skrevet på rim, noe som gjør den til en god høytlesingsbok med ordlek og rytme.
Gjenfortalt av Anne B. Ragde
Illustrert av Bendik Kaltenborn
Kagge 2015
– I serien Æsops fabler har Anne B. Ragde nyskrevet kjente fabler, og Bendik Kaltenbort har tegnet et morsomt og fargerikt univers. Om Løven og musa: «Den store løven vil spise den lille musa, men musa ber tynt om å bli spart. Løven er overbærende og lar musa gå, mens musa piper at det skal lønne seg for løven. Når løven senere blir fanget og bundet med tau, biter musa tauet over, slik at løven slipper fri.» (omtale fra forlaget)
Max Estes
Ena 2019
Omtale fra forlaget: «En banan har store drømmer om å overta månens plass på nattehimmelen. Den begir seg ut på en lang og strabasiøs ferd for å oppnå målet sitt. Underveis blir den kjent med flere dyr, blant annet en katt, en måke og en hval. Ikke alle har like stor tro på bananens vanvittige prosjekt, men bananen gir seg ikke. Opp på nattehimmelen skal den!»
Tiril langt, langt borte.
Et eventyr basert på Th. Kittelsens malerier
Kristine Haugland og Oda Radoor. Illustrert av Victoria Sandøy
Fortellingen og illustrasjonene i denne boka er inspirert av Kittelsens tegninger og malerier. Omtale fra forlaget: «Eventyret om Tiril handler om mot og det handler om å klare å si unnskyld. Men veien dit kan være lang, og da er det godt å ha to gode hjelpere som Steintroll og Greintroll, særlig hvis man møter selveste Nøkken på sin vei.»
Serien om Bukkene Bruse
Bjørn F. Rørvik
Illustrert av Gry Moursund
Cappelen Damm
– Med bøkene Bukkene Bruse på badeland (2009), Bukkene Bruse vender tilbake (2014), Bukkene Bruse begynner på skolen (2017) og Bukkene Bruse drar til Syden (2020) har Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund laget morsomme nyversjoner av et kjent eventyr. I den fjerde boka i serien, Bukkene Bruse drar til Syden får Bukkene Bruse endelig ferie. De drar hele veien til Syden. Som kjent tåler ikke troll sol, men kan det være troll i Syden likevel?
Bjørn Ousland
Cappelen Damm 2020
– Med referanse til Teodor Kittelsens tegning av «Vasstrollet» fra 1881, har Bjørn Ousland laget en spennende og eventyrlig tegneseriebok for barn. Familien til Pi og lillebroren Peder drar til det gamle huset til oldefar i havgapet. I en gammel kiste på oldefars loft finner barna et sjøkart og en kikkert. Det er bare gjennom kikkerten at de kan se at det ligger et gammelt fyrtårn mellom skjærene, men dette fyrtårnet finnes vel egentlig ikke? Pi tar med seg Peder og katten Mons ut i robåten for å undersøke nærmere. Dette er et spennende eventyr i tegneserieformat med uttrykksfulle tegninger.
Mulegutten
Øyvind Torseter
Cappelen Damm 2015
– Har du ikke fått med deg Øyvind Torseter bøker om Mulegutten så er det bare å sette i gang! Dette er morsomme, skrudde og gode historier med originale tegninger. På sin ferd gjennom livet ender Mulegutten opp i de utroligste situasjoner. Den første boka om Mulegutten er en morsom vri på et gammelt eventyr.
Heksa i porten
Thore Hansen
Gyldendal 2013
Omtale fra forlaget: «Bli med til byen der alle skikkelsene fra eventyrene bor, og møt Azula som ennå ikke har fått sitt eget eventyr.»
Min første leseløve
Mario Ramos. Oversatt av Henning Hagerup
Cappelen Damm 2013
Omtale fra forlaget:
«Noe så flaut! Den store, stygge ulven har klart å låse seg ute etter å ha tatt på seg Bestemors nattkjole. Og det blir ikke bedre av at nattkjolen er helt umulig å få av seg. Og når både jegeren, de tre små griser og Rødhette alle er skråsikre på at den store, stygge ulven faktisk er Bestemor, hva gjør han da?»
SAMLINGER:
Jambo! Karibu! Fablar frå Afrika.
Gjendiktet av Janne Lundström og Tove Bakke. Illustrert av Annette Sarto
Storskriftforlaget 1998
– Denne tittelen er tilgjengelig digitalt via Nasjonalbiblioteket på bokhylla.no
Min eventyrskatt
Gjendiktet av Hans Olav Brenner. Illustrert av Jens A. Larsen Aas
Gyldendal, 2019
– Asbjørnsen og Moes klassiske eventyr i ny språkdrakt.
Bestefars eventyr
Sven Nordin. Illustrert av Tiril Valeur
Pitch forlag 2020
– Kjente eventyr, men noen har fått en ny vri. I tillegg inneholder har Sven Nordin skrevet egne tekster, oppgaver og forslag til samtaleemner.
Eventyrboka
Illustrert av Gunvor Rasmussen
Skald 2009
– Eventyrboka inneholder 19 nynorske eventyr, moderniserte eller nyskrivne, klassiske eller innovative. Passer for barn fra seks år og oppover.