Bildebøker om miljø og klima

Her er et utvalg av bildebøker som handler om miljøspørsmål.

 

Hjelp småkrypene

Kristine Kujath Thorp

– Hjelp småkrypene er en nydelig bildebok av debutant Kristine Kujath Thorp med gjennomarbeidede forslag til aktiviteter som kan gjøres sammen. Når man bygger en bungalow til bier, en pizzarestaurant til sommerfugler og et borg-hotell for maur, blir man klokere på dyrene og får bedre forutsetninger for å hjelpe dem.

 

 

 

 

 

Arkimedes og vindmølla

Hans Sande

Illustrert av Skinkeape

– Serien om Arkimedes, Eureka og oppfinnarpappa er kjend og elska av mange – og med god grunn. Den femte boka har fått ny illustratør og Skinkeape (Marianne Gretteberg Engedal) løfter Arkimedes og vindmølla til nye høgder. Denne gongen er utgangspunktet politisk, og kampen mot vindmølla vert ein kamp for å redde insekta, fuglar og fisk – for å redde naturen! Det er enkelt, men det ligg òg mykje mellom linjene i form av referansar og i dei detaljrike illustrasjonane. Først og fremst er det morosamt, og etter ein skikkeleg luftetur landar Arkimedes og vindmølla trygt på eigne bein.

 

 

Virkelighetens monstre

Line Renslebråten

– Man trenger ikke å lese eventyr for å finne monstre. Virkelighetens monstre samler de skumleste, ekleste og farligste dyrene fra denne verden for unge lesere. Bokas korte og presise tekster med akkurat passe mengde tenner, slim og gift, oversikter der dyrene får skår etter hvor farlige de er for mennesker og – ikke minst – flotte og skumle illustrasjoner betyr at Virkelighetens monstre egner seg godt for hytta og stranden. Spesielt bildene av edderkoppdyr og slanger vil trolig få det til å løpe kaldt ned av ryggen på mange i sommervarmen.

 

 

 

 

 

Dovendyret og sommerfuglen

Anne Sverdrup-Thygeson

Illustrert av Bård Sletvold Torkildsen

– Verdens dovneste dyr er dovendyret – ikke mennesket som noen sikkert ellers kunne fristes til å tro. Men billedboka Dovendyret og sommerfuglen inneholder også mer overraskende opplysninger om det dovne dyret: Visste du for eksempel at det finnes både alger og sommerfugler i dovendyrets pels?

 

Papelina

Randi Fuglehaug

Illustrert av Jill Moursund

 

 

 

 

 

Grønne greier

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl

 

 

 

 

 

 

 

 

Insektenes hemmeligheter: Snorkelmygg, zombiebiller og andre småkryp rundt deg

Anne Sverdrup-Thygeson

Illustrert av Nina Marie Andersen