Bokåret 2019: Anbefalte bildebøker fra Foreningen !les

I løpet av et år leser vi i Foreningen !les mange bøker. Her er et utvalg av bildebøkene vi anbefalte i 2019.

 

Det runde problemet

Vegard Markhus

Aschehoug 2019

Vegard Markhus sine bøker kjennetegnes av en karakteristisk strek og av underfundig humor. I Det runde problemet møter vi Robert som føler at noe mangler og at alt blir bare rot. Men hva er det som mangler?

Da han snubler i en rund greie som ligger på gulvet, skjønner han at han har et problem. En morsom og uventet liten historie som får deg til å trekke på smilebåndet i kombinasjon med stilrene, særegne tegninger.

 

 

3 2 1
Mari Kanstad Johnsen
Gyldendal 2019

Mari Kanstad Johnsen er tilbake med en oppfølger til ABC, en tellebok som ingen andre kunne lagd. Når Anna og mormor setter i gang kan det gå alle veier, og det er jo fryktelig morsomt. Teksten er fin og illustrasjonene detaljerte og morsomme, ja, noe for seg selv. Her kan du følge teksten, telle om du vil, eller du kan stoppe opp et sted og kikke og lete, telle elefanter, bananer, krukker, tomater, slanger, nøkler, paraplyer …

 

 

 

 

 

 

Dyras beste sjekketriks

Malin Hellebø

Illustrert av Camilla Kuhn

Samlaget 2019

Visste du at edderkoppar steppar når dei skal sjarmere? Og at mohairgeita pyntar seg med urin for å gjere inntrykk på damene? Dyras beste sjekketriks tek for seg dyras paringsritual og finn at dei overgår våre. Både tekst og bilete dreg parallellen mellom dyr og menneske langt, og det er både fascinerande, tankevekkjande og morosamt.

 

 

 

 

 

Hvordan lager man en baby?

Anna Fiske

Cappelen Damm 2019

I Anna Fiskes enkle tegninger og direkte språk er det mye rom for humor. Det kommer godt med når man skriver en bok som tar mål av seg til å forklare alle steg fra unnfangelse til fødsel for barn. Fiske sneier innom tema som sex, graviditetskvalme og prøverørsbefruktning med samme letthet. Dette en viktig samtalebok for grublende barn.

 

 

 

 

 

Johannes Jensen tar nattoget

Henrik Hovland

Illustrert av Torill Kove

Ena 2019

Johannes Jensen er en krokodille som er fryktelig engstelig av seg. Han er voksen, men likevel redd for mørket. Han er redd for fremmede lyder, redd for å sitte ved siden av fremmede, redd for å reise alene, redd for å ta farvel. Tør han ta nattoget til Bergen?

 

Lykke og ulykken

Hilde Hodnefjeld

Cappelen Damm 2019

Lykke bor sammen med pappa i en blokk i byen. Pappa er redd for alt som bringer ulykke; svarte katter, stiger, å stå opp med feil bein om morgenen. Lykke må passe seg for mye. Men noe bringer også lykke: edderkopper, stjerneskudd og enden av regnbuen. Når det flytter inn en svart katt i oppgangen, blir det for mye for pappa. Lykke våkner og pappa er borte. Ute skinner regnbuen og Lykke forstår at pappa skal finne den. Heldigvis dukker farmor opp og tar med Lykke hjem til seg på landet. Firkløver bringer også lykke, og den dagen Lykke finner en firkløver i hagen til farmor, dukker pappa opp igjen.

 

 

 

 

Henrik flytter

Emilie Christensen

Illustrert av Dorte Walstad

Aschehoug 2019

Storebror Henrik skal flytte og lillesøsteren gjør alt hun kan for å hindre han. Med en enkel tekst og tydelig strek forteller de fint om søskenkjærlighet. Det er både morsomt og litt trist.

 

 

 

 

 

Der Agnes bor

Marit Larsen

Illustrert av Jenny Løvlie

Cappelen Damm 2019

Agnes bor i en bygård full av voksne som har dårlig tid. Hun kjenner til alt og alle: hvem som baker, hvem som bråker, hvem som sier hysj, hvem som har latterkramper helt for seg selv. Agnes har også hemmeligheter: Hun vet om en perfekt søledam bak huset, og hun mater fuglene som ingen andre bryr seg om. Men en dag er også Anna der, en ny jente som flytter inn i femte, og Agnes begynner å lengte etter en venn.

 

 

Pølsetjuven

Marianne Gretteberg Engedal

Samlaget 2019

Kjell og familien hans er tjuvar, men Kjell er verdas dårlegaste tjuv. Foreldra er ikkje fornøgde når han plukkar søppel og let som det er tjuvgods. Må han verkeleg stele frå vennen sin, Pølse-Per, for å bevise at han er verd noko? Med ein særeigen strek og finurlege teikningar har Marianne Gretteberg Engedal laga ein humoristisk bildebok om å ville vere noko anna enn det ein er.

 

 

 

 

 

 

Bjørnen sover

Bjørn Arild Ersland

Illustrert av Per Dybvig

Cappelen Damm 2019

I Bjørnen sover går vi inn i blåbærskogen og får følge bjørnen gjennom et helt år, fra han våkner utsultet om våren til han legger seg mett og tjukk om vinteren. Samtidig får vi presentert alt det spennende forskerne vet om bjørner. Visste du at du aldri må løpe vekk fra en bjørn? Løpingen kan få bjørnen til å tro at han skal fange deg, så bare gå helt sakte.

 

 

 

 

 

Virkelighetens monstre
Line Renslebråten
Cappelen Damm 2019

Man trenger ikke å lese eventyr for å finne monstre. Virkelighetens monstre samler de skumleste, ekleste og farligste dyrene fra denne verden for unge lesere. Illustrasjonene er flotte og skumle, og boka har korte og presise tekster med akkurat passe mengde tenner, slim og gift.