Bøker til halloween

Grøss, overnaturlige vesener, om redsel og døden, og skjelettet vi har i kroppen vår.

Halloween er en anledning til å finne frem spennende historier, men også mer alvorlige samtalebøker til høytlesing i klasserommet. Her er boktips:

Bildebøker

Knokkeldans (2017)  og Småbarnsuppe (2015) av Bjørn Ousland, Cappelen Damm

Er elevene mørkeredde? I Knokkeldans møter vi en som er redd for alt mulig, spesielt for mørket, store ungdommer, og kirkegårder hvor det skrangler i knokler. Men selv den som er liten og redd kan bli modig.

I Småbarnssuppe skjer det skumle ting om natta: små barn forsvinner fra sengene sine. De er fanget i en hule i fjellet hvor hekser og trollmenn skal koke den populære småbarnssuppen sin. Kan barna klare å rømme? Dette er en skummel historie som heldigvis går bra til slutt.

Lese selv / høytlesingsbøker

Jenta i kista av Laura Djupvik. Illustrert av Camilla Kuhn, Samlaget 2019

I eit stort og gammalt hus står ei kiste.
Men ingen veit kva kista gøymer.
For over 100 år sidan budde det ein lykkeleg familie i huset.
Men no vil ingen bu der.
Alle romma er tomme, alle utanom loftet, der kista står.
Men så, ein dag, blir kista opna.

 

 

 

 

Flere spenningsbøker som elevene kan lese selv:

BØ! av Jon Ewo, Cappelen Damm 2016. Denne boken har store bokstaver og kun én setning på hver side.
Det spøker av Ragnfrid Trohaug, Samlaget 2018
Varehuset av Petrus Dahlin og Johanna Kristiansson, Samlaget 2017
Duste-spøkelser av Anneli Klepp, Gyldendal 2018

 

Fortsettelsesbøker

 

Edward Rubikons mysterier: Den siste Halloween av Aleksander Kirkwood Brown. Illustrert av Andreas Iversen. Cappelen Damm 2017

I bøkene om Edvard Rubikon må han og vennene løse overnaturlige mysterier og stoppe mørke krefter: hekser, monstre, mystiske biller og spøkelser. I Den siste halloween avlyser rektor halloween og steller i stand festen «Hallo venn» istedenfor. Samtidig nærmer Åsgårdsreia seg, og de leter etter en fest – og noen å kidnappe til følge sitt. Heldigvis skjønner Edvard Rubikon og vennene hans hva som skjer.

 

 

 

 

Flere spennende fortsettelsesbøker:

 

To samlinger med korte tekster:

  • Monsterboka av Tor Arve Røssland m. fl (Skald 2013): En samling med tekster på nynorsk som utforsker monsteruniversitet på humoristisk og noen ganger litt skummelt vis. Forfatterne skriver om både gigantisk store og bitte små, snille og slemme, triste og glade monstre.
  • Smågrøss av Torhild Brekke m. fl. (Damm 1999): Åtte norske forfattere har skrevet hver sin grøssende fortelling. Her møter vi spøkelser, monstre, og flere litt skumle og mystiske vesener.

 

 

To faktabøker

 

Virkelighetens monstre  av Line Renslebråten

Dette er en bok om verdens ekleste dyr. Her kan du se og lese om monstre du knapt trodde eksisterte, hvis du tør. Denne boka viser at verden er full av gift, slim, pigger og klør.

 

 

 

 

 

Blodige fakta av Ingelin Røssland. Illustrert av Jenny Jordahl

Denne boka handler om blod. Hvorfor er det så viktig? Kan det virkelig stemme at det er hundre tusen kilometer med blodårer i ett eneste menneske, og hvorfor blør barn mer neseblod enn voksne?

Her kan du også lese om mensen, om hva blod betyr i forskjellige religioner, om blod i mat, om vampyrer og mygg og andre blodsugende dyr.

 

Samtalebøker

 

Bonsai – en liten bok om døden av Simon Stranger. Illustrert av Hilde Hodnefjell. Magikon forlag 2018

Bonsai er en troverdig og poetisk høytlesingsbok om å miste et familiemedlem. Illustrasjonene er varierte og uttrykksfulle og fremhever barnets perspektiv som boka bruker til å formulere grunnleggende tanker og vanskelige følelser i møtet med en av livets kriser.

 

 

 

 

 

 

Samira og skjelettene av Camilla Kuhn, Cappelen Damm 2014

Hvordan ser vi egentlig ut under huden vår? Skjelett med hodeskalle, ribbein og knokler er skikkelig ekkelt, synes Samira. Hun protesterer når læreren påstår at alle har et skjelett. Tanken er nesten ikke til å holde ut. Heldigvis tilbyr mamma seg å fjerne skjelettet fra Samiras kropp. Men hvordan fungerer kroppen egentlig uten et skjelett? Samira og skjelettene er en morsom bilde- og samtalebok om kroppen vår.

Undervisningsopplegg til boka finner du her.