Foreningen !les er samarbeidspartner med lesekampanjen Sommerles. Her er en rekke forslag til gode bøker som kan passe for sommerlesing!
Ulf er uvel
Rebecca Wexelsen
Illustrert av Camilla Kuhn
Ena 2020
– En dag føler hunden Ulf seg ute av seg selv. Kanskje han er forkjølet? Da han undersøkes av doktoren får han den fatale beskjeden: «Jeg tror faktisk du er død». Ulf gjør det beste ut av situasjonen, og baker en stor bløtkake og inviterer til en hyggelig begravelse. Med denne absurde historien, som befolkes av pudler, enhjørninger og kaktuser i Camilla Kuhns særegne strek, klarer forfatterne å balansere alvor og humor på en måte som vil engasjere barna. (Sigrun, Foreningen !les)
Vi er løver!
Jens Mattsson
Illustrert av Jenny Lucander
Oversatt av Jan Chr. Næss
Gyldendal 2021
– Bildeboken Vi er løver! vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i fjor, og er nå oversatt fra svensk til norsk. Dette er en rørende bok om søskenkjærlighet og om å miste en bror. Her forteller en liten gutt om storebroren sin. Sammen leker de at de er modige løver, de er en flokk som jager gaseller og gnuer på savannen. Men leken forstyrres av at broren blir alvorlig syk og må bo på sykehuset. Selv om broren mister løvepelsen sin, vil ikke lillebror gi opp leken eller storebroren. Illustrasjonene viser de fine øyeblikkene som brødrene har sammen i leken, og hvordan barnas fantasi og den alvorlige virkeligheten glir over i hverandre. (Sigrun, Foreningen !les)
Slik levde T. Rex
Jørn H. Hurum
Illustrert av Esther van Hulsen
Ena 2021
– I denne boka følger vi livet til kongen av dinosaurene, en Tyrannosaurus rex, fra den lille dinosaurungen klekkes ut av egget og til den selv får unger. Dinosaurungen T. rex må lære seg å jakte på insekter, hvordan den skal hjemme seg for andre rovdinosaurer og vokser facinerende fort. Når T. rex blir voksen er det de andre dinosaurene som må passe seg for ham. Sammen med de gode og realistiske illustrasjonene, får vi et fint innblikk i en av de mest kjente dinosaurartene som levde for 67 millioner år siden. (Sigrun, Foreningen !les)
Ylva og villgeitene
Hilde Myklebust
Illustrert av Akin Duzakin
Samlaget 2020
– Ylva og villgeitene er ei oppløftande bok om ei uredd jente som har eit spesielt band til dyra rundt seg. Ylva og pappa er på sommarhuset på fjellet, og Ylva oppdagar ei villgeit som får killingar. Men ei diger ørn er på jakt. Ylva trassar frykta og hoppar ned ei klippe for å redde killingane mens geita slåst mot ørna. Vil ho klare å redde dei på eiga hand? Med spennande perspektivskifte forsterkar Akin Duzakins illustrasjonar dramatikken i historia, og trekkjer små og store lesarar inn i fortellinga. (Sigrun, Foreningen !les)
Bror min
Laura Djupvik
Illustrert av Øyvind Torseter
Samlaget 2021
– Ei jente og far hennar er prega av sorg og motlause etter tapet av guten i familien – broren til jenta. Ein dag bestemmer jenta seg for å dra far med ut på fisketur, og då skjer det noko overraskande som gjer sorga meir konkret og samtidig lettare å hanskes med.
Bror min er ei alvorleg og rørande bok som er ope for fortolking og gir mange moglegheiter for samtale. Torseters karakteristiske illustrasjonar med mørk og sober fargebruk framhevar det alvorlege temaet og minner om andre fine bøker frå same illustratør som til dømes Den finaste historia. (Troels, Foreningen !les)
Sjøtrollet
Bjørn Ousland
Cappelen Damm 2020
– Sjøtrollet er en tegneseriebok for barn med alle eventyrfortellingens ingredienser: en familie alene på en øy i havgapet, en oldefar som spøker, en mystisk kiste og en magisk kikkert. Pi og lillebror Peder sniker seg ut i en robåt med oldefars katt (som selvsagt kan snakke), og havner i Sjøtrollets undersjøiske grotte. Boka er full av grøss og grufulle skapninger, men humoren er alltid til stede i Bjørn Ouslands tegneseriestriper. (Sigrun, Foreningen !les)
Hytta som forsvann. Klodekubben 2
Ruth Lillegraven
Illustrert av Jens Kristensen
Samlaget 2020
– I bøkene om Klodeklubben er handlingen lagt til en liten bygd på Vestlandet hvor Vanja, Sivert og Mo jakter på miljøskurker. I den første boka i serien, Dei svarte svanene, blir vennene lokale helter da de avslører oljeutslipp i fjorden. I Hytta som forsvann blir vi dratt inn i en spenningshistorie om en annen type miljøkriminalitet: dumping av farlig søppel i naturen. Når flere av dyrene på gården der Vanja bor blir syke og dør, skjønner barna at noe er alvorlig galt, og sammen prøver de å finne ut av hvorfor dyrene har blitt så syke. Med Klodeklubben har Ruth Lillegraven skrevet lettleste bøker om tema som engasjerer de fleste barn, og Jens Kristensens stemningsfulle illustrasjoner løfter serien over de mange detektivbøkene som finnes for barn. (Sigrun, Foreningen !les)
Supervulkaner og digre dinosaurer
Reidar Müller
Illustrert av Sigbjørn Lilleeng
Aschehoug 2020
– Bli med tidsmaskinen tilbake til Norges fjerne, frodige og litt skumle forhistorie! Les om da hele jorda var slimete, eller om hvordan supervulkaner sprutet lava over Oslo – eller om skumle monsterøgler store som busser som svømte rundt i havene våre. Denne boka gir deg en lettfattelig oversikt over Norges forhistorie. Visste du for eksempel at landet vårt har ligget ved ekvator? Eller at verdens dypeste funn av en dinosaur er gjort i Norge? (Omtale fra forlaget)
Ned i dypet. Krypto 1
Hans Jørgen Sandnes
Gyldendal 2020
– Boka Ned i dypet handler om en jente som flytter inn hos hennes nye fosterfamilie. Jenta heter Ophelia og er interessert i havet. Hun møter naboen som heter Bernard. De har begge samme interesser, de utforsker havet og finner noe utrolig. Boken er en tegneserieroman. (…) Når jeg leste boka, var den så spennende at jeg ville vite alle svarene på spørsmålene med en gang, så jeg klarte ikke å stoppe å lese. (Elev fra Kampen skole, på bokslukerprisen.no)