Faktabøker om biologisk mangfold

Her er fem faktabøker for barn som på ulike vis tar for seg temaet biologisk mangfold.

 


Hageboka for små gartnere
Kirsten Bradley
Illustrert av Aitch
Oversatt av Kari Engen
Mangschou 2020

– Bli kjent med naturens kretsløp ved å plante et frø og se det vokse. Høst deilige bær om sommeren eller lag en matstasjon for sultne fugler når det kommer frost. Lær å lage et terrarium til soverommet ditt, eller lag deg en naturdagbok og følg forandringene i naturen fra dag til dag.(Fra forlaget)

 

 

 

Pinnsvin  
Henrik Hovland
Illustrert av Karen Aarre
Ena forlag 2020

– Pinnsvin av Henrik Hovland er en nydelig og lavmælt sakprosabok. Boka har sjarmerende svart-hvite illustrasjoner, men er blottet for bling-bling. Den overbeviser først og fremst gjennom sin tro på at stoffet er spennende og interessant nok i seg selv – og det er det. Spørsmål fra barna til fortelleren setter i gang refleksjoner og undersøkelser, og svarene er ofte befriende tentative og udogmatiske tanker som tar vare på den opprinnelige undringen og som tusler, tasler og beveger seg i ruslefart. Dermed fremstår boka samtidig som en modell for et jordnært samvær mellom små og store. (Troels, Foreningen !les)

 

Blåhvalen
Andreas Tjernshaugen
Illustrert av Line Renslebråten
Kagge forlag 2020

– Historien om en blåhvalunge og moren hans drar leseren inn i boka, og kapitlene om hvordan blåhvalen ble til og nesten også utryddet er både interessante og tankevekkende. Ikke minst imponerer boka med flotte og maleriske illustrasjoner i blågrønne toner og et gjennomført og innbydende bokdesign. (Troels, Foreningen !les)

 

 

 

 


Hjelp småkrypene 
Kristine Kujath Thorp
Ena forlag 2020

– Hjelp småkrypene er en nydelig bildebok av debutant Kristine Kujath Thorp med gjennomarbeidede forslag til aktiviteter som kan gjøres sammen. Når man bygger en bungalow til bier, en pizzarestaurant til sommerfugler og et borg-hotell for maur, blir man klokere på dyrene og får bedre forutsetninger for å hjelpe dem. (Troels, Foreningen !les)

 

 

 

Lemen. Fjellets hjerte
Nina E. Eide
Illustrert av Inger Lise Belsvik
Mangschou 2020

– I denne boka kan du følge lemenet gjennom toppår og bunnår. Du får vite hvorfor klimaendringene kan føre til at lemenet forsvinner, og hvorfor lemenet er så viktig for livet i fjellet at det til og med kalles fjellets hjerte. (Fra forlaget)

 

 

Les mer om Internasjonal dag for biologisk mangfold her