Filosofiske boktips

Her er et utvalg av høytlesingsbøker som kan legge til rette for gode samtaler.

Denne listen ble i utgangspunktet laget til Verdens filosofidag, som markeres i november hvert år. Les mer om dagen her.

 

Ulf er uvel
Rebecca Wexelsen
Illustrert av Camilla Kuhn
Ena 2020

 

 

 En dag føler hunden Ulf seg ute av seg selv. Kanskje han er forkjølet? Da han undersøkes av doktoren får han den fatale beskjeden: «Jeg tror faktisk du er død». Ulf gjør det beste ut av situasjonen, og baker en stor bløtkake og inviterer til en hyggelig begravelse. Med denne absurde historien, som befolkes av pudler, enhjørninger og kaktuser i Camilla Kuhns særegne strek, klarer forfatterne å balansere alvor og humor på en måte som engasjerer barna.

 


Hvor kommer tanker fra
Constance Ørbeck-Nilssen
Illustrert av Torill Kove
Vigmostad & Bjørke 2018

 

 

– Hvor kommer tanker fra er en vakker og tankevekkende billedbok som spør uten spørsmålstegn. Den insisterer ikke, men inviterer til undring og til at vi tenker sammen – liten og stor – over et vilkår som angår oss alle. Da oppstår det gjerne fine tanker.

 

Alle sammen teller
Kristin Roskifte
Magikon 2018

 

 

 

– Kristin Roskiftes Alle sammen teller er en prisbelønt bildebok, med fargerike og fascinerende illustrasjoner. Boka er både en tellebok og en myldrebok som fra det ene oppslaget til det neste fylles av stadig tettere menneskemengder. Boka er både morsom og filosofisk, og en påminnelse om at vi alltid er del av et fellesskap.

 


Jakob og Neikob og alle andre
Kari Stai
Samlaget 2018

 

 

 

– Neikob, er du lei deg?
– NEI, eg er lei MEG, svarer Neikob. – Eg vil bli som Alle Andre.
– Veit du kven Alle Andre er, da? spør Jakob.
– NEI. Blir du med og finn han?
– JA, svarer Jakob.

Jakob og Neikob leitar etter Alle Andre på bussen, i havet og i verdsrommet. Til slutt finn dei han på planeten Uno. Der er det også ei klonemaskin. Kanskje Neikob faktisk kan bli heilt lik Alle Andre? (tekst frå forlaget)

 


Tråder
Torill Kove
Cappelen Damm 2017

 

 

 

– Tråder er en vakker og poetisk bildebok. Med få ord og et enkelt bildespråk viser boka hvordan vi er avhengige av hverandre.

 


Vi fant en hatt
Jon Klassen
Oversatt av Johanne Hille-Walle
Mangschou 2017

 

 

 

– To skilpadder har funnet en hatt. Hatten ser fin ut på dem begge, men det er to skilpadder og det er bare én hatt. Jeg ble glad av å lese en bok som viser hvilke muligheter som finnes innenfor bildebokformatet. Illustrasjonene er enkle, og fargene dempet. Men boka er overraskende og veldig morsom, både for barn og voksne.

 


Verden sa ja
Kaia Dahle Nyhus
Cappelen Damm 2018

 

 

Hvordan oppsto verden og hvordan ble vi, vi? Kaia Dahle Nyhus tar leseren med på en forunderlig oppdagelsesreise for å finne ut hvor vi kommer fra og når vi ble mennesker. Det er evolusjon for de yngste og fortalt på en original og glitrende måte. Dette vekker nysgjerrigheten og de store spørsmålene: Hvem er vi og hvor er vi på vei? (Fra forlaget)

 


Det spørs
Jostein Gaarder
Illustrert av Akin Düzakin
Aschehoug 2012

 

 

Det er en kunst å stille spørsmål uten samtidig å antyde svarene. Denne kunsten mestrer Jostein Gaarder til fulle. «Det spørs» er en vakker bildebok til refleksjon og ettertanke. En liten gutt er på reise. Alene i et åpent landskap. Det er en reise i tanker og drøm. Det handler om å miste noe, men også om å forstå det mytiske og magiske ved å være menneske. (Fra forlaget)

 

Bonus:
Googolplex. Verdens største tall? av Magnus Holm. Illustrert av Rune Markhus
Hullet av Øyvind Torseter
Jeg er livet og Jeg er døden av Elisabeth Helland Larsen. Illustrert av Marine Schneider
Tenkeboka av Birthe Svatun. Illustrert av Åshild Irgens
Ei kjedeleg bok av Vegard Markhus