Hva gjør du når barnet ikke vil bli lest for?

Lytt til og anerkjenn barnets behov.

– La barnet være med og velge bøker. Ta med barnet på biblioteket og finn bøker sammen. Å få lov til å bestemme hva dere skal lese er motiverende for mange.

– Hvis barnet er uinteressert må du gjøre bokvalget selv. Spør bibliotekaren om tips eller få lesetips på leseskogen.no.

– Les en bok som er filmatisert, og se filmen etter at boka er lest. (Se boktips til bøker som det er laget film av på leseskogen.no).

– Les bildebøker. I Norge gis det ut mange bildebøker av høy kvalitet som er morsomme å lese for både barn og voksne. (Se tips til gode bildebøker på leseskogen.no).

– Tegneserier fungerer også fint til høytlesing. Det gjør også bøker med vitser og gåter, eller faktabøker om noe dere er interessert i. (Se tips til gode tegneserier, gåte- og vitsebøker og faktabøker på leseskogen.no).

– Hør på lydbok sammen i bilen. Selv for den mest uvillige lytter, kan det være fint å høre en profesjonell skuespiller lese en spennende historie, mens man likevel sitter i bilen og ikke får gjort noe annet.

– Ha korte lesestunder til å begynne med. Start med ti minutter og øk tiden etter hvert.

– Det tar tid å bli en leser og å finne sin smak. Det er ikke sikkert barnet liker det du tror. Bruk tid på å finne fram til bøker som passer for barnet. Man finner ikke favorittboka på første forsøk.

– Snakk positivt om bøker og om lesestundene, også i samtale med andre voksne mens barnet hører på.