Gode bildebøker du kan lese høyt

Her er åtte gode bildebøker som egner seg godt til høytlesing.

 

Det runde problemet

av Vegard Markhus

Vegard Markhus sine bøker kjennetegnes av en karakteristisk strek og av underfundig humor. I Det runde problemet møter vi Robert som føler at noe mangler og at alt blir bare rot. Men hva er det som mangler? Da han snubler i en rund greie som ligger på gulvet, skjønner han at han har et problem. En morsom og uventet liten historie som får barna til å le.

 

 

 

 

Bøkene om Tor og Mia

av Anneli Klepp og Camilla Billett (illustratør)

Bøkene om Tor og Mia er fortellinger om følelser og vennskap som barna vil kjenne seg igjen i, og som er fine å lese høyt. Samtidig er de lettleste og passer for de som akkurat har lært å lese. Boka Tor blir bror handler om å få en baby i familen. I Mia kan fly blir Mia fryktelig misunnelig på Tor, og i Mia velger leken blir to bestevenner uvenner for en liten stund.

 

 

 

 

Pølsetjuven

av Marianne Gretteberg Engedal

Kjell og familien hans er tjuvar, men Kjell er verdas dårlegaste tjuv. Foreldra er ikkje fornøgde når han plukkar søppel og let som det er tjuvgods. Må han verkeleg stele frå vennen sin, Pølse-Per, for å bevise at han er verd noko? Pølsetjuven er den første boka til Marianne Gretteberg Engedal. Med ein særeigen strek og finurlege teikningar har ho laga ein humoristisk bildebok om å ville vere noko anna enn det ein er.

 

 

 

 

Lykke og ulykken

av Hilde Hodnefjeld

Lykke bor sammen med pappa i en blokk i byen. Pappa er redd for alt som bringer ulykke; svarte katter, stiger, å stå opp med feil bein om morgenen. Lykke må passe seg for mye. Men noe bringer også lykke, edderkopper, stjerneskudd og enden av regnbuen. Når det flytter inn en svart katt i oppgangen, blir det for mye for pappa. Lykke våkner og pappa er borte, men heldigvis dukker farmor opp, støvsuger bort alle spindelvev og tar med Lykke hjem til seg på landet. Firkløver bringer også lykke, og den dagen Lykke finner en firkløver i hagen til farmor, dukker pappa opp igjen.

 

 

 

Hakk o ve

av Ragnar Aalbu

Hakkespetten oppsøker doktoren. Han får nemlig så vondt i hodet av all hakkingen. Beskjeden fra doktoren er klar: han må slutte å hakke. Han blir også frarådet fra å fly. Det er ingen annen utvei enn å omskoleres. Men hva i all verden gjør en hakkespett når han ikke lenger kan hakke? Hakk o ve er en fin, morsom og surrealistisk bildebok, både for elevene og deg som voksen!

 

 

 

 

 

Bjørnen sover

av Bjørn Arild Ersland og Per Dybvig (illustratør)

I Bjørnen sover går vi inn i blåbærskogen og får følge bjørnen gjennom et helt år, fra han våkner utsultet om våren til han legger seg mett og tjukk om vinteren. Ved å fortelle om hva bjørnen gjør gjennom årstidene gir Bjørn Arild Ersland og illustratør Per Dybvig et levende portrett av det blåbærspisende rovdyret. Boken har også en egen faktadel om det forskerne vet om bjørner. Visste du at du aldri må løpe vekk fra en bjørn? Løpingen kan få bjørnen til å tro at han skal fange deg, så bare gå helt sakte.

 

 

 

Gorm er en snill orm

av Camilla Kuhn

Gorm er en helt vanlig, men forferdelig snill hoggorm som jobber på apotek, og er hjelpsom mot alle. Gorm avstår fra å spise dyr selv om han er fryktelig sulten, men det skjer noe rart når Gorm lukker øynene. Hvor er det blitt av musene og hvordan kan det ha seg at apotekerfrakken begynner å stramme over magen? Dette er en humoristisk bildebok hvor

 

 

 

 

Virkelighetens monstre

av Line Renslebråten

Dette er en bok om verdens ekleste dyr. Her kan du se og lese om monstre du knapt trodde eksisterte, hvis du tør. Denne boka viser at verden er full av gift, slim, pigger og klør.