Gode bildebøker du kan lese høyt

Her er ti gode bildebøker som egner seg godt til høytlesing. Her er også tips til en spennende tegneserie skrevet for barn.

 

Ulf er uvel

Rebecca Wexelsen. Illustrert av Camilla Kuhn

En dag føler hunden Ulf seg ute av seg selv. Kanskje han er forkjølet? Da han undersøkes av doktoren får han den fatale beskjeden: «Jeg tror faktisk du er død». Ulf gjør det beste ut av situasjonen, og baker en stor bløtkake og inviterer til en hyggelig begravelse. Med denne absurde historien, som befolkes av pudler, enhjørninger og kaktuser i Camilla Kuhns særegne strek, klarer forfatterne å balansere alvor og humor på en måte som engasjerer de minste.

 

 

 

 

Det runde problemet

Vegard Markhus

Vegard Markhus sine bøker kjennetegnes av en karakteristisk strek og av underfundig humor. I Det runde problemet møter vi Robert som føler at noe mangler og at alt blir bare rot. Men hva er det som mangler? Da han snubler i en rund greie som ligger på gulvet, skjønner han at han har et problem. En morsom og uventet liten historie som får barna til å le.

 

 

 

 

Bøkene om Tor og Mia

Anneli Klepp og Camilla Billett (illustratør)

Bøkene om Tor og Mia er fortellinger om følelser og vennskap som barna vil kjenne seg igjen i, og som er fine å lese høyt. Samtidig er de lettleste og passer for de som akkurat har lært å lese. Boka Tor blir bror handler om å få en baby i familen. I Mia kan fly blir Mia fryktelig misunnelig på Tor, og i Mia velger leken blir to bestevenner uvenner for en liten stund.

 

 

 

 

 

Pølsetjuven

Marianne Gretteberg Engedal

Kjell og familien hans er tjuvar, men Kjell er verdas dårlegaste tjuv. Foreldra er ikkje fornøgde når han plukkar søppel og let som det er tjuvgods. Må han verkeleg stele frå vennen sin, Pølse-Per, for å bevise at han er verd noko? Pølsetjuven er den første boka til Marianne Gretteberg Engedal. Med ein særeigen strek og finurlege teikningar har ho laga ein humoristisk bildebok om å ville vere noko anna enn det ein er.

 

 

 

 

Ylva og villgeitene - 
      Hilde Myklebust

      Akin Düzakin
   Ylva og villgeitene

Hilde Myklebust. Illustrert av Akin Duzakin

– Ylva og villgeitene er ei oppløftande bok om ei uredd jente som har eit spesielt bånd til dyra rundt seg. Ylva og pappa er på sommerhuset på fjellet, og Ylva oppdagar ei villgeit som får killingar. Men ei diger ørn er på jakt. Ylva trassar frykten og hoppar ned ei klippe for å redde killingane mens geita slåss mot ørna. Vil ho klare å redde dei på eiga hand? Med spennande perspektivskifte forsterkar Akin Duzakins illustrasjonar dramatikken i historia, og trekkjer små og store lesarar inn i fortellinga.

 

 

 

Hakk o ve

Ragnar Aalbu

Hakkespetten oppsøker doktoren. Han får nemlig så vondt i hodet av all hakkingen. Beskjeden fra doktoren er klar: han må slutte å hakke. Han blir også frarådet fra å fly. Det er ingen annen utvei enn å omskoleres. Men hva i all verden gjør en hakkespett når han ikke lenger kan hakke? Hakk o ve er en fin, morsom og surrealistisk bildebok, både for elevene og deg som voksen!

 

 

 

 

 

Bjørnen sover

Bjørn Arild Ersland og Per Dybvig (illustratør)

I Bjørnen sover går vi inn i blåbærskogen og får følge bjørnen gjennom et helt år, fra han våkner utsultet om våren til han legger seg mett og tjukk om vinteren. Ved å fortelle om hva bjørnen gjør gjennom årstidene gir Bjørn Arild Ersland og illustratør Per Dybvig et levende portrett av det blåbærspisende rovdyret. Boken har også en egen faktadel om det forskerne vet om bjørner. Visste du at du aldri må løpe vekk fra en bjørn? Løpingen kan få bjørnen til å tro at han skal fange deg, så bare gå helt sakte.

 

 

 

 

Gorm er en snill orm

Camilla Kuhn

Gorm er en helt vanlig, men forferdelig snill hoggorm som jobber på apotek, og er hjelpsom mot alle. Gorm avstår fra å spise dyr selv om han er fryktelig sulten, men det skjer noe rart når Gorm lukker øynene. Hvor er det blitt av musene og hvordan kan det ha seg at apotekerfrakken begynner å stramme over magen? Dette er en humoristisk bildebok hvor

 

 

 

Sjøtrollet

Bjørn Ousland

Sjøtrollet er en eventyrlig og spennende tegneseriebok skrevet for barn.

Omtale fra forlaget: «På loftet til oldefars hus finner Pi og Peder et kart og en kikkert. Gjennom kikkerten ser de et fyrtårn som egentlig ikke finnes. Hvordan er det mulig? Dette må undersøkes! Pi tar med seg Peder og katten Mons ut i robåten og havner midt i et spennende og fantastisk eventyr.»

 

 

 

 

 

Virkelighetens monstre

av Line Renslebråten

Dette er en bok om verdens ekleste dyr. Her kan du se og lese om monstre du knapt trodde eksisterte, hvis du tør. Denne boka viser at verden er full av gift, slim, pigger og klør.

 

 

 

 

 

 

Flere boktips finner du HER.