Gode høytlesingsbøker

Her er ti tips til fortsettelsesbøker som egner seg godt til høytlesing.

 

 

Dinosaurgjengen 4: Skattejakten

Lars Mæhle. Illustrert av Lars Rudebjer

Dinosaurgjengen er en morsom og spennende serie. I bok fire, Skattejakten, finner Trym og Rasmus et skattekart. For å finne skatten må de gjennom mange hindringer. Nifse og morsomme ting skjer. Også er det en liten tvist til slutt. Bøkene fungerer godt fra fire år og oppover i skolen.

 

 

 

 

 

Hundehelten
Hilde Lysiak med Matthew Lysiak. Illustrert av Johanne Lew-Vriethoff
Oversatt av Rune R. Moen

Hilde er 9 år og har startet sin egen avis, Orange Street-avisa. Hun er en oppsøkende og nysgjerrig journalist som følger et hvert spor til alle små og store mysterier i den lille byen Selinsgrove. I første bok, Hundehelten, er det mystiske ting som skjer i forbindelse med en kakebakekonkurranse. Kaker forsvinner og kjepper stikkes i hjulene på den ene etter den andre bakeren. Hilde tar saken! Fin til både selvlesing og høytlesing.

 

 

 

 

Rømlingene

Ulf Stark. Illustrert av Kitty Crowther. Oversatt av Line Almhjell

Farfaren til Gottfrid er gretten mann som ligger på sykehuset. Gottfrid er den eneste som ikke har gitt ham opp. Sammen stikker de av for å besøke det stedet farfaren aller helst vil være – på hytta i skjærgården. Rømlingene er en varm, trist og morsom all-alderbok om forholdet mellom en som er i starten og en som er helt på tampen av livet.

 

 

 

 

Bestefar og jeg seiler vår egen sjø

Hilde Hagerup. Illustrert av Ingrid dos Santos

Dette er en morsom bok om sommerferie med familien. Pelle, Bestefar og mamma skal på hyttetur, men det ligger an til å bli tidenes kjedeligste ferie når mamma bestemmer at de skal leve mer som de gjorde i gamle dager: «– Spille brettspill. Sånne ting. Vi trenger ikke masse utstyr for å ha det fint.»

Heldigvis har bestefar en plan! Boka er gjennomillustrert med lite tekst på hver side, og kan derfor også fungere som en lese-selv bok.

 

 

 

 

Kalde føtter, varme hjerter

Bjørn Arild Ersland. Illustrert av Bård Sletvold Torkildsen

Rett før klassen skal på leirskole, får Magnus kalde føtter. Men han blir med, for Thea skal – og der Thea er, må Magnus være. Kalde føtter, varme hjerter er en søt og velskrevet fortelling om den første forelskelsen.

 

 

 

 

 

Deres Majestet

Marianne Kaurin. Illustrert av Ella K. Okstad

Dette er også en fin høytlesingsbok om forelskelse. Ni år gamle Iver er en helt vanlig gutt helt til det en dag kommer ei ny jente i klassen: Edvarda, med det rette, brune håret og de rosa blinkeskoene.

Går det virkelig an å lukte like godt som prim, sånn som Edvarda gjør? Og hvorfor ble det plutselig hundreogfemti grader varmt i klasserommet?

 

 

 

 

En bror for mye

Linde Hagerup. Illustrert av Jens A. Larsen Aas

Sara er ni år og bor sammen med en søster, en mamma og en pappa. Men så får Sara beskjed om at femåringen Steinar skal flytte inn til Saras familie. Etter at moren hans døde, er det Saras foreldre som skal være den nye mammaen og pappaen hans. Sara har fått en ny lillebror, men hun synes Steinar er altfor liten og irriterende. Hun orker ikke å være snill mot Steinar. Det er da Sara får en idé som kanskje kan forandre alt. Dette er en varm og fin fortelling om vanskelige følelser når det skjer store endringer i familien. Selv om den er skrevet for aldersgruppen 9-12 år, fungerer den godt som høytlesingsbok for 1. og 2. klasse.

 

 

 

 

BONSAI. En liten bok om døden

Simon Stranger og Hilde Hodnefjell (illustratør)

Hvordan oppleves det å miste noen i familien? I BONSAI. En liten bok om døden blir mormoren til hovedpersonen, en jente i barneskolealder, dement og må flytte på sykehjem. Jenta får i oppgave å passe på mormorens bonsaitre. Men det er lett å glemme å vanne treet, og til slutt tørker det inn og mister alle bladene sine. Samtidig dør mormoren. Dette er en bok som oppfordrer til å snakke om alle tankene og følelsene man kan få når man mister noen.

 

 

 

 

Alfred må lese høyt 

Mina Lystad og Åshild Irgens (illustratør)

Alfred er nervøs for det meste. Når læreren ber ham lese høyt om blåhvalen foran klassen, tror Alfred at verden skal gå under. Men jo mer han leser om blåhvalen, jo modigere blir han.

 

 

 

 

 

Godnatthistorier for seksåringen

Rigmor Dina Farstad (red.)

I Godnatthistorier for seksåringen finner du ti spennende og morsomme historier fra noen av våre beste forfattere med fine illustrasjoner. Fortellingene passer også for barn opp i alder.

Bidragsyterne i denne boka er: Nils Aas, Nina Flatnes Bratbak, Tor Åge Bringsværd, Trond Brænne, Gro Dahle, Per Dybvig, Silje Granhaug, Thore Hansen, Tone Kjærnli, Camilla Kuhn, Karin Kinge Lindboe, Elisabeth Moseng, Erna Osland, Trond Ole Paulsen, Alf Prøysen, Walter Vik.

 

 

 

Les flere boktips HER.