Høytlesingstips

Høytlesing skal være gøy for både for barn og voksne! Her finner du tips til hvordan du blir en dreven høytleser.

 

Les med innlevelse og formidle bokas stemme

Vi leser høyt for å gi barna en god leseopplevelse. Det forutsetter at vi selv opplever det vi leser. For å lese med innlevelse er det nødvendig variere både tempo, pauser, stemmestyrke og toneleie. Da kan det være lurt å ha lest igjennom teksten på forhånd og gjort seg opp en mening om innhold og form.

Når vi leser høyt, gjelder det å lytte til – og formidle bokas stemme. Hvordan er stemningen? Er det skummelt? Er det komisk? Bygger spenningen seg opp? Hva slags typer er personene? Hvordan høres replikkene ut? Det gjelder å kaste seg ut i det å vise et oppriktig engasjement for å formidle stemmen i boka.

 

Vær åpen for innspill og ha øyekontakt med publikum

Leser du for en klasse eller en gruppe barn er øyekontakt med publikum viktig. Øyekontakt er viktig både for å fange publikums oppmerksomhet og for å kunne tilpasse lesingen etter barnas reaksjon.  Høytlesing er et samspill mellom den som leser høyt og den som blir lest for.

Som høytleser bør man være oppmerksom overfor respons fra barna. Vær åpen for innspill og spørsmål. Det er også viktig å være var for manglende respons. Kanskje må du forklare noen ord eller bytte ut nye med mer kjente ord underveis i lesingen for at barnet skal forstå og henge med i handlingen. Her kan man også komme langt med å bruke stemme, pauser og tempo til å underbygge stemningen og handlingen. Å stoppe opp når noe har skjedd i boka, og kommentere – eller still spørsmål til teksten som: «Oi! Hva var det som skjedde her?» eller «Hjelp! Hva skal han gjøre nå?» kan også virke som en støtte for barnet. Få gjerne til en dialog med barnet/klassen mens du leser.

 

Øv deg

Husk at øvelse gjør mester også når det gjelder høytlesning. Øv deg på å lese høyt. Eksperimenter med å gi ulike stemmer til karakterene. Prøv ut effekten av variasjon i tempo, toneleie og plassering av kortere eller lengre pauser. Husk også at seks-sjuåringer er et takknemlig publikum å øve seg på. Det skal ikke mye til før de er med på «leken», og det skal desto mer til før de synes det du gjør er dumt.  Ha det gøy sammen med barna.

 

Velg en god bok

Velg en bok du har lyst til å formidle for elevene dine! Noen bøker tåler tidens tann bedre enn andre. Andre favoritter fra egen barndom kan være falmet. Se tips i Leseskogen om både klassikere og nyere bøker. Test ut bøkene på elevene. Du merker fort om boka fungerer eller ikke.

 

Husk: Høytlesing skal være gøy både for barn og voksne!