Samtalebøker om vanskelige tema

En god høytlesingsbok kan være utgangspunkt for samtale om vanskelige tema, egne og andres følelser.

Her er flere tips til bøker om barn som står i vanskelige situasjoner og som forteller fra barnets perspektiv (barnets opplevelser, fantasi og følelser).

 

To bøker om alvorlig sykdom:

Vi er løver! - Jens Mattsson Jenny Lucander Jan Chr. Næss Vi er løver!
Jens Mattsson. Illustrert av Jenny Lucander
Oversatt av Jan Chr. Næss
Gyldendal 2021

– Bildeboken Vi er løver! er en rørende bok om søskenkjærlighet og om å miste en bror. Her forteller en liten gutt om storebroren sin. Sammen leker de at de er modige løver, de er en flokk som jager gaseller og gnuer på savannen. Men leken forstyrres av at broren blir alvorlig syk og må bo på sykehuset. Selv om broren mister løvepelsen sin, vil ikke lillebror gi opp leken eller storebroren sin. Illustrasjonene viser de fine øyeblikkene som brødrene har sammen i leken, og hvordan barnas fantasi og den alvorlige virkeligheten glir over i hverandre. (Sigrun, Foreningen !les)

Skalla
Randi Fuglehaug
Illustrert av Nora Brech
Samlaget 2018 

– Skalla er en morsom, leken, trist og rørende bok om tøffe barn på en kreftavdeling. (Bjarte, Foreningen !les)

 

 

 

 

 

 

 

 

En bok om tro og overtro – psykisk sykdom:

Lykke og ulykken
Hilde Hodnefjeld
Cappelen Damm 2019

– Lykke bor sammen med pappa i en blokk i byen. Pappa er redd for alt som bringer ulykke; svarte katter, stiger, å stå opp med feil bein om morgenen. Lykke må passe seg for mye. Men noe bringer også lykke, edderkopper, stjerneskudd og enden av regnbuen. Når det flytter inn en svart katt i oppgangen, blir det for mye for pappa. Lykke våkner og pappa er borte, men heldigvis dukker farmor opp, støvsuger bort alle spindelvev og tar med Lykke hjem til seg på landet. Firkløver bringer også lykke, og den dagen Lykke finner en firkløver i hagen til farmor, dukker pappa opp igjen. (Vibeke, Foreningen !les)

 

 

 

 

 

Mobbing, utenforskap og vennskap:
Ørn - Martine Grande Martine Grande

Ørn
Martine Grande
Samlaget 2021

Sam trivst best inne på rommet sitt saman med bestevennen Ørn, ein liten og glad undulat. I gata utanfor er det bøllene som bestemmer.
Ein dag ser Sam ei jente på vegen utanfor vindauget sitt. Ho freser rundt på ein sparkesykkel. Kven er ho? Kanskje ho vil vere vennen hans?
Ørn er ei fargerik bok om vennskap og utanforskap. Men det er også ei bok om å vekse og bli sterkare, om til slutt å bli til ein stor, farleg ørn på jakt etter bøller. (Omtale frå forlaget)

 

 

Om å være seg selv, kjønnsidentitet:

Ollianna - Gro Dahle Kaia Linnea Dahle Nyhus Ollianna
Gro Dahle
Illustrert av Kaia Dahle Nyhus
Cappelen Damm 2020

– Gro Dahle har skrevet flere bildebøker om alvorlige, men viktige tema for barn. Ollianna er en bok om alle de vanskelige følelsene som kan velte opp i en gutt som lurer på om han er gutt eller jente. Olli er gutten til mamma og pappa, men han er ikke sikker på om han vil være Olli lenger. Kan han heller være Ollianna, og vil pappa være like glad i ham da? Teksten er poetisk og følelsesladet, og illustrasjonene skifter mellom kalde og varme farger for å tydeliggjøre hva Ollianna føler. Samtidig er det klart hvor ansvaret ligger: Problemet er de voksnes snevre forventninger til hvordan en gutt bør være, og at trange sosiale normer kan få store konsekvenser for barn. (Sigrun, Foreningen !les)

Se også flere bildebøker av Gro Dahle om andre alvorlige tema, for eksempel: Dragen, Akvarium, Grevlingdager og Sesam Sesam.

To bøker om sorg/død:

Bror min - Laura Djupvik Øyvind Torseter Bror min
Laura Djupvik
Illustrert av Øyvind Torseter
Samlaget 2021

– Ei jente og far hennar er prega av sorg og motlause etter tapet av guten i familien – broren til jenta. Ein dag bestemmer jenta seg for å dra far med ut på fisketur, og då skjer det noko overraskande som gjer sorga meir konkret og samtidig lettare å hanskes med.

Bror min er ei alvorleg og rørande bok som er ope for fortolking og gir mange moglegheiter for samtale. Torseters karakteristiske illustrasjonar med mørk og sober fargebruk framhevar det alvorlege temaet og minner om andre fine bøker frå same illustratør som til dømes Den finaste historia. (Troels, Foreningen !les)

 

 

 

 

 

Bonsai: en liten bok om døden
Simon Stranger
Illustrert av Hilde Hodnefjeld
Magikon 2018

– Bonsai er en troverdig og poetisk bok om å miste et familiemedlem. Illustrasjonene er varierte og uttrykksfulle, de fremhever barnets perspektiv som boka bruker til å formulere grunnleggende tanker og vanskelige følelser i møtet med en av livets kriser.

 

 

 

 

 

 

Følelser: om å være redd

Så mørkt det ble - Constance Ørbeck-Nilssen Øyvind Torseter Øyvind Torseter Så mørkt det ble
Constance Ørbeck-Nilssen
Illustrert av Øyvind Torseter
Ena 2020

– En gutt sitter fast i heisen. Han lekte til sent på kvelden utenfor blokka, og får egentlig ikke lov til å ta heisen alene. I heismørket tar redselen tak i ham. Han ser for seg en fortvilt mamma, helikoptre med søkelys, og naboer, politi og soldater som går fra dør til dør for å lete etter ham. Hva vil skje hvis han aldri kommer seg ut? Torseters enkle tegninger gjør fortellingen både sår og komisk, og Så mørkt det ble gir et fint bilde av barnets frykt og fantasiverden. Til sist er det de gode minnene som hjelper gutten å finne mot til å overvinne redselen og komme seg ut av situasjonen på egen hånd. (Sigrun, Foreningen !les)

 

 

Se også:

Følelsesbiblioteket av Anna Fiske (Solum 2019)
Følelsesbiblioteket består av sju enkeltstående bøker: Sinne, Sjenanse, Forelskelse, Redd, Sjalusi, Sorg, Lykke. Bøkene skal inspirere barn til diskusjon, og til egne tanker og refleksjoner rundt det å kjenne på ulike følelser.

 

To bøker om barn i en verden av krig:
Når kaniner blir redde - Arne Svingen Kamila Slocinska

Når kaniner blir redde
Arne Svingen
Illustrert av Kamila Slocinska
Cappelen Damm 2019

 

 

 

 

 

 

 

Fargene som forsvant
Constance Ørbeck-Nilssen.
Illustrert av Akin Duzakin
Ena 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se flere lister med boktips her.