Kapittel 3

 

Hei, jeg heter Janne, og jeg jobber i Kunst i Skolen.
I Kunst i Skolen jobber vi for at du og alle andre barn og ungdommer skal få sjansen til å bli mer kjent med kunst og med kunstnere. Vi ønsker at kunst skal kunne gi deg opplevelser som gjør deg nysgjerrig, stiller spørsmål ved det du ser i bildet og gjør at du får lyst til å skape noe selv.

 

Hvilket dyr i Leseskogen ville du vært? Hvorfor?
– Jeg ville vært Ursus, Ursus er hjelpsom og snill, “Selvfølgelig kan jeg hjelpe dere!” svarer han med en gang noen spør. Det syns jeg er en fin ting.

Hvis du skulle gå deg vill i Leseskogen, hvem ville du hatt med deg? Hvorfor?
– Jeg ville tatt med meg Pippi Langstrømpe. Hun ville sagt: ”Tjolahopp tjolahej tjolahoppsan-sa”, og så ville alt blitt så mye lettere. Espen Askeladd skulle også få vært med, for han ville sikkert funnet mange spennende ting i skogen som vi ville ha nytte og glede av. Men hvis det ikke skulle vært en eventyrfigur, ville jeg hatt med meg min beste venninne Trude, som er en god blanding av Pippi Langstrømpe og Espen Askeladd. Trude er lærer og passer på at alle har det bra på skolen.

Har du et kjæledyr?
– Da jeg var 8 år fikk jeg verdens vakreste katt som hadde grå pels med hvite poter. Cuti døde da jeg var femten år, og fordi jeg tenkte at det var dumt å gråte når jeg var så stor, krøp jeg inn i klesskapet og hulket for meg selv. Nå ville jeg hulket utenfor klesskapet! Den neste katten min ble oppkalt etter en film og het Thelma, og den siste katten fikk kallenavnet Villsvinet! selv om den egentlig ikke het det. Så fikk vi en hund. Den heter Bruno og er en vimsete og glad hund som gjør meg glad.

Hvorfor liker du å lese bøker?
– Noe av det beste med å lese bøker er at jeg får mange tanker og ideer. Når jeg for eksempel leser om dyrene i Leseskogen, er det som om ideene hopper inn i hodet mitt, og jeg får lyst til å tegne og male. Jeg tror at fortellinger gjør oss voksne til kloke barn igjen. Og det trenger alle voksne å bli forvandlet til innimellom.

Hva likte du best å lese da du gikk i 1. – 2. klasse?
– Jeg kunne jeg ikke lese før jeg var 8 år. Bokstavene ville ikke stå stille, de liksom danset på papiret, men jeg elsket å bli lest for! Best likte jeg å høre far lese dikt for de gav så fin rytme, eller høre mor lese historien om Rådyrungen Kitzi som måtte løpe fra en skogbrann og som i flukten mistet mammaen sin. Jeg var også veldig glad i eventyr med underlige skapninger, snakkende dyr og magiske hendelser. Det er jeg forresten enda!

Har du noen boktips?
– Ja! Mange! Men 3 er et magisk tall, så derfor blir det tre boktips.
Boktips 1 (for barn i alle aldre): «De tre bukkene bruse» og «Rødhette og ulven» av Catarina Kruusval og «Bukkene Bruse på badeland» av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund. (Kunst i skolen har en fin kunstutstilling der disse bøkene er med)
Boktips 2 (for snille barn i alle aldre): «Snill» av Gro Dahle og Svein Nyhus (illustratør). Bak på boka står det: ”Lussi er så snill, så snill. Så snill at hun en dag blir borte. Og ikke bare litt borte, men helt bortebortebortevekk borte.»
Boktips 3 (for alle): «Den lille prinsen» av Antoine de Saint-Exupery. Det er en fortelling om vennskap, men det er også en fortelling om ensomhet og det å miste noen en er glad i.

Har du noe mer du vil si til de som er med i Leseskogen?
– Jeg syns det er veldig fint å få skrive om noe av det jeg liker godt; nemlig det å lese – både bøker og bilder! Jeg håper at det å lese bøker og se bilder vil gi deg mange ideer, være til trøst når du føler deg ensom og gi deg boblende glede og gode drømmer. Vi i Kunst i Skolen ønsker også å gi læreren din tips til utstillinger som dere kan ha på skolen der du går. Derfor har vi laget nettsiden www.kunstiskolen.no. På siden vår finner du mange flotte bilder. Ta en titt da vel!

Hilsen Janne