Kapittel 5

Bamsegrøsset

av Eldrid Johansen

 

Fra og med 28. august og frem til 25. september 2020 vil vi hver fredag legge ut et nytt kapittel i en sammenhengende høytlesingshistorie i Leseskogen. Her er femte og siste kapittel i historien.

 

I den gamle skolestua, der andreklasse ved Bjørnero skole er på SFO, finner Iram og Are en gammel og hullete bamse. Lærer Brage kaster bamsen, men på mystisk vis dukker den plutselig opp igjen i trappa opp til loftet. Brage tror at det er noen av elevene som har plukket den opp av søpla for å tulle. Det er også noen som har bygget med de splitter nye klossene. De finner både legohjerter og beskjeden «HJELP! MÅ FÅ FRED!» skrevet med klosser.

Den hullete bamsen minner lærer Brage om et gammelt sagn om en bjørn som ble funnet død uten hjerte. Da læreren sender Iram og Are til søppelkassene, skjønner de at også den hullete bamsen mangler hjertet sitt. Istedenfor å kaste bamsen, vil de hjelpe den! De prøver å gi bamsen et legohjerte, men det passer ikke. Iram og Are bestemmer seg for å lete på det skumle, mørke loftet. Vil de klare å finne bamsehjertet slik at bamsen kan få fred? 

 

Kapittel fem – siste kapittel

 

Døra inn til loftet knirker da Iram skyver den opp. Are står like bak. Pusten hans går like fort som hennes.

– Er du sikker på at dette er en god ide? spør Are med hakkete stemme.

De blir stående og stirre inn i det svarte mørket.

– Den beste ideen vi har hatt på lenge, svarer Iram. – Husk: Det var du som kom på at vi burde hjelpe bamsen.

Hun trekker bamsen fram fra skjulestedet under genseren og skrur lysbryteren rundt. Begge skvetter da taklyset går på med et knepp.

Gamle møbler og kasser står stablet oppå hverandre og kaster lange skygger på gulvet. Støvet danser i lufta foran dem.

– Vis oss hvor hjertet ditt ligger, hvisker Iram til bamsen. Så snur hun bamsefjeset mot rommet og går inn med langsomme skritt.

 

– Hvordan skal vi finne noe som helst? spør Are. – Det er jo stappfullt av ting her. Jeg skjønner ikke hvor vi skal lete?

Iram svarer ikke. I stedet kniper hun munnen sammen og fortsetter å gå rundt blant kassene. Hele tiden med bamsen foran seg.

Med ett skjer det noe. Støvet tetner til som en sky av glitter, rett foran en kommode innerst i hjørnet av rommet. Da Iram nærmer seg kommoden begynner bamsen å vibrere, som om den skjelver.

– Her, hvisker Iram og setter seg på huk foran kommoden.

 

Den nederste skuffen skriker da Iram trekker den ut. Ingenting der. Neste skuff er lettere å få opp, men også der er det tomt. Iram snur seg mot Are og trekker pusten dypt før hun åpner den tredje skuffen. Og der, midt i skuffen, ligger det et rødt hjerte av filt. Fargen er så sterk at det ser ut som det gløder.

Iram griper hjertet. Det er mykt, varmt, og det føles som om det dirrer i hendene hennes. Da hun legger hjertet over bamsebrystet, slår det plutselig roligere. Det er som om hjertet smelter inn og på plass i bamsen.

Are stirrer på bamsen med gapende munn.

– Det passer, sier han.

Iram nikker, smiler og reiser seg.

 

– Hva driver dere med?

Lærer Brage kommer bort til den røde sofaen der Iram og Are sitter med bamsen mellom seg. Hullet over hjertet er sydd igjen, og bamsepelsen er vasket ren.

– Vi fant denne på loftet, sier Iram og peker på bamsen. – Og så har vi stelt den litt.

– For en koselig, gammel teddybjørn, sier Brage. – Så ren og pen og snill i blikket. Helt annerledes enn den skumle, skabbete bamsen dere kastet.

Iram smiler tilbake til læreren og nikker.

– Ja, dette er en bamse med hjertefred.

– Vi tenkte den kunne være maskoten vår her på SFO, fortsetter Are. – At bamsen skal få i oppgave å passe på at det ikke skjer noe mystisk eller rart med oss. Akkurat sånn som bjørnen i sagnet.

– Så koselig tenkt, sier Brage.

Han griper bamsen og setter den på hylla over sofaen.

– Bamsefred på Bjørnero. Det skal bli bra! Jeg syns jeg kjenner godheten allerede.

Iram og Are smiler til hverandre før de titter opp på bamsen.

Hadde det ikke vært for at det var helt usannsynlig, kunne de begge ha sverget på at bamsen smilte stort tilbake til dem.

 


 

Da var historien om «Bamsegrøsset» slutt. Takk til alle som har lest, tegnet til fortellingen, sendt inn tilbakemeldinger og kommet med forslag til hva som skulle skje videre.

Vi håper dere fortsetter å lese gode historier høyt i klasserommet!

 

Vi vil gjerne høre hva dere synes om høstens høytlesingshistorie! Her kan dere skrive en tilbakemelding til tiltaket i sin helhet.

[gravityform id=»124″ title=»false» description=»false» ajax=»true»]

 

Les de andre kapitlene i «Bamsegrøsset» her.

Les mer om tiltaket her.

Les intervju med Eldrid Johansen her.