Om tiltaket

 

«Bamsegrøsset» av Eldrid Johansen er høstens nye høytlesingshistorie.

Fra og med 28. august og frem til 25. september, vil vi hver fredag legge ut et nytt kapittel i historien.

Vi inviterer samtidig klassen til å sende inn idéer og tilbakemeldinger. Historien skrives i løpet av ukene tiltaket pågår, og vil derfor høre hvordan elevene ser for seg at fortellingen kan utvikle seg videre!

Ved å involvere elevene i historieskrivingen ønsker vi å legge til rette for engasjement og leseglede.

Om forfatteren

Eldrid Johansen har skrevet mange spennende bøker for barn og ungdom. I tillegg er hun sanger og produsent i Den kulturelle skolesekken.

Eldrid har reist mye rundt i Norge med skrivekurs, ulike opplegg rundt bøkene sine og med konserter og barneforestillinger. Hun har vært nominert til Brageprisen og Arks barnebokpris, og vunnet Kulturdepartementets pris for beste fagbok for barn og unge.

Høsten 2020 kommer to nye bøker: Girlskate og ungdomsboka Fra du så meg.

Les intervju med forfatteren her.

Foto: Nils Johansen

Høytlesing i klasserommet

Hver fredag over fem uker kan du lese et nytt kapittel av «Bamsegrøsset» for elevene. Kapitlene legges ut tidlig om morgenen på følgende datoer: 28. august, 4. september, 11. september, 18. september og 25. september.

Les kapitlene her.

Klassen kan sende inn tilbakemeldinger og ideer til forfatteren. Vi vil gjerne høre hvordan elevene ser for seg at fortellingen kan utvikle seg videre. På denne måten ønsker vi å legge til rette for barnas medvirkning: at barna bruker fantasien sin aktivt, skaper egne bilder og bruker det de har lest når de forestiller seg hva som kan skje videre.

Kommentarer og tilbakemeldinger til forfatteren sendes inn via leseskogen.no samme dag som kapittelet legges ut. Vi sørger for å videresende innspillene til forfatteren som vil la seg inspirere av elevenes tilbakemeldinger. Alle skoleklasser som sender inn idéer er samtidig med i trekningen av en bokpakke til klassen (forutsatt at vi kan kontakte læreren på epost).

Tips til gjennomføring

• Les gjerne igjennom kapitlet før høytlesingen.
• Forbered lesingen ved å snakke med elevene om hva de tror teksten kommer til å handle om, og hva dere husker fra siste kapittel.
• Les teksten høyt for elevene. Se høytlesingstips her.
• Når dere er ferdige med å lese ukens kapittel, kan dere snakke om teksten og hvordan barna opplevde den.
• Send inn elevenes forslag og tilbakemeldinger i eget skjema som følger kapittelet. Tilbakemeldingene sendes inn samme dag som kapittelet er lagt ut på leseskogen.no.
• Det er en fin aktivitet å la elevene få tegne til kapitlene og illustrere fortellingen (se tips i lærerveiledningen).

Lærerveiledning

En lærerveiledning til høstens høytlesingshistorie kan leses HER. Denne veiledningen gir tips til hvordan dere kan gjennomføre høytlesingen og hvordan elevene kan tegne til kapitlene. Vedlegget «Å TEGNE TIL TEKST» er laget av Kunst i Skolen.

 

Hvis dere har spørsmål til prosjektet, er dere velkomne til å ta kontakt på epost sigrun@foreningenles.no.